Vil du have teksten på vores hjemmeside læst højt, kan du hente et lille gratis program på www.adgangforalle.dk - (Åbner nyt vindue)

 

Hanne og Leif's hjemmeside
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brochure
Kort
Vandskader
Slideshow
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

 

 

 

 

Forside
© Copyright Hanne og Leif Bertelsen, Mosevej 3, 7470 Karup. Webmaster - tryk her
Site oprettet november 2010

Content on this page requires a newer version of Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

Gendarmstien

I 2006 holdt vi ferie på Als. Desværre havde vi kun mulighed for at cykle ca. 10 km på Gendarmstien, så i 2007 skulle vi se resten af Gendarmstien.

Gendarmstien går fra Padborg til Høruphav på Als – ca. 74 km, og er blevet "genskabt" ved et samarbejde mellem Sønderjyllands Amt, kommunerne og de berørte lodsejere. Stien er en vandresti, men det er muligt at cykle på store dele af Gendarmstien.

Slideshowet – som vises her, er det vi oplevede. Vor slideshow starter ved Bov Kirke og følger Gendarmstien helt til Høruphav og ved hvert billede er en vignet, som viser stedet hvor fotoet er taget.

Vi kan med det samme fortælle, at der er dele af Gendarmstien der absolut ikke er cykelsti - dog er der anvist alternative cykelruter! Men vi holder af naturen som den er, og skal vi vælge: natur eller en fint anlagt cykelsti – så vælger vi naturen, også selvom det er strengt at "slæbe" cyklen med madpakke, termokande, regntøj etc. langs en strand med håndstore sten, eller op af en bakke med blød bund og pænt klippet græs eller af en naturtrappe.

Som det er anført i brochuren for Gendarmstien, er det et meget flot landskab stien går igennem. Der er fantastiske udsigter, enge, skove, slugter og klinter (især prægtige fra Kruså til Kollund), marker med kreaturer, vandløb, og søer og så selvfølgelig Flensborg fjord. Og så er der bysamfundene med gamle og velholdte huse. Slår vi et smut over grænsen, er der Kobbermølle med gamle huse fra Chr. IV's tid og så må vi ikke glemme vor kongeslægts "hjemsted": Glücksburg. Her er der et fint slot og tæt ved slottet er et "Rosarium", som er et besøg værd.

Der er mange fine seværdigheder ved stien: Mindesmærker, grænseovergang ved Rønsdam, hærvejen, jordtelefon, naturgenopretnings-projekter, rester af forgangen kultur som vandmøller, teglværker etc. Her skal fremhæves Cathrinesminde Teglværk (fra 1732), hvor det er muligt at se teglværket og hvordan en arbejder boede for 100 år siden. Ved teglværket er en "teglskulptur", som blev lavet i august måned 2007, og så er der området ved Dybbøl.

Fra Vemmingbund til Sønderborg (som vi cyklede på i 2006) er der rester af skanserne fra krigen i 1864 og små sten for faldne.

Mens vi holdt ferie var der et meget kraftigt uvejr nogle få kilometer fra hvor vi boede (vi boede ved Sønderhav). Der faldt ca. 140 mm regn på nogle få timer, og det oplevede vi dagen efter.

Der var meget kraftige render i stien og i veje - se slideshow på link til venstre, skråninger var ødelagt, der var vand overalt på markerne, vandløb løb over brederne etc. Vi oplevede at der var fisk i vandet på Gendarmstien ved Cathrinesminde Teglværk – jo, vi fik nogle oplevelser af de sjældne. Ved Stensigmose og Stensigbjerg oplevede vi et kraftig tordenvejr – jo, oplevelser var der mange af!

Vi kan anbefale Gendarmstien – også for cyklister. Cyklister skal være forberedt på at skulle trække på lange strækninger. Og der er masser af borde/bænke, hvor den medbragte madpakke og udsigten kan nydes. Du kan også gøre som os: Find en passende sten ved stranden eller et væltet træ i skoven og nyd frokosten i naturen, husk at tage dit affald med!

Vil du vide mere, kontakt os - klik her.

 

Til top